Årest fiskefestival

Årets fiskefestival blir lørdag 16. juli. Påmelding fra kl 10.00, start fiske kl 11.00 til kl 14.00. Premieutdeling etter veging av fangsten. Det blir trekking av reisegavesjekk på kr.6000.- for de som har meldt seg på konkurransen.

Litt historie

Fiskefestivalen er den delen som har vart lengst og er blitt arrangert hvert år siden 1979 .Fiskefestivalen ble de 15 første årene arrangert på kaien i Vikedal, og etterhert som den nye båthavna ble utbygd, ble festivalen flyttet dit. Inntil da hadde Båtforeningen vært åleine med arrangementet.

Fiskefestivalen er på lørdager, så Bygdahuset startet etter hvert opp med utedans på kveldstid for å utnytte dagen bedre . Å arrangere utedans i Vikedal i juli medfører stor økonomisk risiko ettersom været var helt avgjørende om det kom folk eller ikke. Da det regnet og blåste måtte dansen enten avlyses, eller flyttes inn på ungdomshuset.

I 1997 kom det første teltet opp ,og med det startet en ny æra . En var ikke lenger så væravhengig. Det første teltet var forholdsvis lite og mørkt ,så det ble kalt “øltelt “ettersom danseplattingen fortsatt var ute ,og inne var det stort sett ølservering. På det tidspunktet var ambulerende skjenkebevilling for øl og vin innført i kommunen. Det var litt diskusjon i styret for bygdahuset om bygda var klar for “øltelt”, men det var prøvd på Kystkulturdagene i Sandeid tidligere på sommeren og ble godt motatt . Erfaringene deres tilsa at dette var fremtiden ,så da ble det konkludert med at da måtte det vel gå i båthavna i Vikedal også . Telt ble lånt av Etnemarknaden i starten, og ettersom en først skulle betale leige for et telt en helg, ble det også arrangert fest på fredagskvelden for å få full utnyttelse av investeringen. Da var det gratis inngang med en eller to karer som satt midt inne i teltet og spilte.

Også i Vikedal ble dette en stor økonomisk og sosial suksess, ja det var i begynnelsen så kjekt inne i teltet at det nesten ikke var folk ute på danseplattingen på lørdagskvelden .Det utvidet seg raskt til en festival som varte hele helgen, også med marknad på dagtid på lørdag mens fiskefestivalen pågikk. Her var reiselivslaget sterkt med en stund,senere ble det dannet en egen dagkomite under festivalen for dette. Telta ble etterhvert stadig større og dansen ble flyttet inn i teltet. Slik utviklet den første festivalen som vi i dag kaller “Sommarfestivalen” seg. I 1999 startet Rootsfestivalen opp i bygda med Sten Olav Helgeland fra Haugesund i spissen, og så har det berre nermest eksplodert med festivaler hele sommeren ,høsten og våren .Det er samarbeid mellom festivalene om sommeren ang. bruk av havnetelt som etterhvert har blitt til to. De står dermed oppe flere uker ,og dermed ble det ledig telttid til Zportyfestivalen med Frank Abelseth som arrangør. Resten er historie.

Fiskefestivalen i Vikedal har dermed lange tradisjoner der fiske i Vindafjorden byr på mange gode fiskeplasser, der både størrelsen og fangstane under tidligere festivaler er et synlig bevis på det. Størrelsen på vinnerfiskene ligger som oftest på 5-9 kg, men det har vært unntak med fangster på over 15 kg. Sjølv om Vikedal kanskje er mest kjent for laksefiske i Vikedalselva, er det sjøfiske som står på programmet under fiskefestivalen.

Du kan delta i tre klassar:

  1. Juniorklassen
  2. Dameklassen
  3. Herreklassen